zalety diety kopenhaskiej

Dieta kopenhaska. Wady i zalety.

Wiele osób, które uskarżają się na nadwagę i otyłość, uważa dietę kopenhaską za ostatnią szansę na zrzucenie kilku kilogramów w niecałe dwa tygodnie. Niestety, restrykcje związane z tą dietą są tak znaczne, że niewielu osobom udaje się ukończyć kurację z sukcesem. Dieta kopenhaska od lat jest bardzo popularna, ponieważ przy zachowaniu stosownych rygorów możliwe jest szybkie osiągnięcie wymiernych efektów.

Główną zaletą omawianej diety jest możliwość utraty nawet do siedmiu kilogramów w niespełna dwa tygodnie. Kuracja trwa trzynaście dni. W czasie jej trwania osoba odchudzająca się musi spożywać posiłki zawierające bardzo niską liczbę kalorii. W zależności od dnia, wartość kaloryczna jadłospisu na daną dobę waha się w granicach od pięciuset do dziewięciuset kalorii. Jest to ilość drastycznie niska, ponieważ zalecana dawka dziennego spożycia dla osoby dorosłej to około trzy tysiące kalorii.

Dieta kopenhaska – rygor utrzymania

Bez wątpienia dieta kopenhaska kształtuje charakter. W trakcie trzynastu dni jej trwania osoba odchudzająca się nie może podjadać między posiłkami, które są wyznaczone na konkretne godziny. Jakiekolwiek odstępstwo od z góry założonego programu przekreśla szanse na osiągnięcie pożądanych rezultatów. Jest to bardzo korzystne dla osoby, która chce utracić zbędne kilogramy, ponieważ nawet po ukończeniu programu będzie jej łatwiej ograniczyć chęć zjedzenia czegoś między posiłkami. Zrezygnowanie z przekąsek daje doskonałe efekty i dobrze rokuje na dalszą walkę ze zbędnymi kilogramami.

Niestety, omawiana dieta ma również liczne wady które sprawiają, że osoby odchudzające się wybierają mniej rygorystyczne rozwiązania. W trakcie stosowania kuracji należy ograniczyć ilość posiłków do trzech dziennie. Są one tak niskokaloryczne, że podczas diety niemożliwe jest doznanie uczucia sytości. Wiele osób zawiodło się jednak na innych kuracjach, dlatego chętniej sięgają po tą dietę. Jej znaczny rygoryzm rekompensowany jest świetnymi efektami, widocznymi już po niespełna dwóch tygodniach. Zrzucenie aż siedmiu kilogramów w trzynaście dni jest niemalże niemożliwe przy zastosowaniu innych rozwiązań, które są promowane przez dietetyków.