dieta bez glutenu

Dieta bez glutenu = dieta bez problemu

Ostatnimi czasy popularne są wszelkie diety zdrowotne – niekoniecznie tylko wtedy, gdy zalecone zostają przez lekarza. Także w celach prewencyjnych lub po prostu jako sposób na zdrowy tryb życia. Pośród nich króluje dieta bezglutenowa. Zachwala się ją nie tylko ze względu na niską kaloryczność, ale także ze względu na fakt, iż gluten w nadmiernych ilościach jest niezdrowy i źle wpływa nawet na osoby niecierpiące na celiakię, czy nietolerancję glutenu. Czy aby jest to na pewno dobry wybór?

Spójrzmy na kilka faktów:

Dieta bezglutenowa pozbawia nas wielu ważnych składników odżywczych. Przy odstawieniu pieczywa, większości kasz i makaronów łatwo będziemy tracili na wadze. Jeśli jednak nie jest to naszym celem samym w sobie, to jak nadrobimy kalorie, które utracimy przez odstawienie glutenu? Jeśli chcemy schudnąć – to czy wytrzymamy w diecie bezglutenowej na stałe? Przy powrocie do glutenu odczujemy efekt jo-jo. Niestety.

Dieta bezglutenowa a koszt jej prowadzenia

Produkty bezglutenowe to obecnie fala marketingowa. Są kilkakrotnie droższe od ich glutenowych odpowiedników (mimo, że koszt ich wyrobu nie jest aż tak wysoki) i niekoniecznie zdrowie. Wiele z nich zawiera mnóstwo spulchniaczy, konserwantów i aromatów, aby produkt był smaczny i miał długą przydatność do spożycia. Wykorzystywany jest po prostu obecny trend na jedzenie bez glutenu. Producenci wiedzą, że klienci kupią takie produkty nawet po wyższej cenie.

Czy ciężko obyć się bez glutenu?

Dieta bezglutenowa to ogromne wyrzeczenie. Nie jest prosto omijać piekarnie, nie jeść pszennych makaronów, unikać większości przetworzonych produktów (gluten występuje w wielu produktach, które byśmy o to nie podejrzewali, np. szynki). Trzeba bardzo uważnie czytać etykiety produktów, a nie zawsze mamy taką możliwość. Największym wyzwaniem jest nie przygotowywanie sobie samemu posiłków, a jedzenie np. w gronie znajomych. Na przyjęciu czy proszonym obiedzie nie będziemy mogli tknąć większości dań na stole.

Powyższe przykłady nie mają na celu stwierdzenie, że dieta bezglutenowa jest zła i nikt nie powinien jej stosować. Jedynym wnioskiem, jaki się nasuwa jest fakt, że przed decyzją o jej podjęciu warto dwa razy się zastanowić i skonsultować z lekarzem.