cukier brązowy

Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego?

W mediach wiele mówi się o tym, że brązowy cukier jest o wiele zdrowszy od jego tradycyjnego, białego odpowiednika. Nie da się ukryć, że w tym twierdzeniu jest sporo przesady – obydwa rodzaje substancji słodzącej zawierają sacharozę, która jest niebezpieczna dla organizmu. Na pytanie, czy cukier trzcinowy jest zdrowy, można odpowiedzieć krótko – nie.

Wiele osób, które promują zdrowy tryb życia, uważa brązowy cukier za zdrowy. Takie zapatrywanie jest błędne, ponieważ podobnie jak biały cukier z buraków, cukier trzcinowy zakwasza organizm. Wynika to z faktu, że głównym składnikiem tej substancji słodzącej jest sacharoza – związek chemiczny, który znacząco wpływa na odczyn krwi. Gdy jest on zbyt niski, system odpornościowy nie działa prawidłowo, przez co nasz organizm jest narażony na działanie różnych bakterii i drobnoustrojów. Warto pamiętać, że nadmierne spożywanie produktów zawierających sacharozę może doprowadzić nawet do śpiączki cukrzycowej.

Czy cukier trzcinowy jest naprawdę zdrowy?

Pozostaje pytanie – dlaczego wiele osób nadal ma wątpliwości, czy cukier trzcinowy jest zdrowy? W mediach dużo się mówi o tym, że proces produkcji brązowego cukru sprawia, że jest on dużo zdrowszy od rafinowanego cukru z buraka. W istocie, podczas produkcji cukru trzcinowego pomijana jest jedna faza – melasa nie jest oddzielana od kryształków substancji słodzącej. Warto mieć jednak na uwadze, że ma to znaczenie głównie dla barwy cukru – dzięki temu jest on brązowy. Zawiera on jednak tyle samo sacharozy co cukier biały, dlatego nie można mówić o tym, że jest on zdrowszy dla naszego organizmu. Melasa pozostawia w kryształkach kilka mikroelementów, takich jak magnez czy żelazo, jednakże są to ilości śladowe, które niemal nie mają znaczenia.

Należy uznać, że brązowy cukier jest równie szkodliwy co biały cukier z buraków. Warto wspomnieć, że w wielu rejonach świata stosuje się nieuczciwe praktyki rynkowe, polegające na sztucznym zabarwieniu cukru białego tak, aby imitował brązowy cukier trzcinowy. Każda substancja słodząca, która zawiera sacharozę, jest niebezpieczna dla organizmu, dlatego osoby preferujące zdrowy tryb życia powinny całkowicie wykluczyć cukier ze swojej diety.